#101 – Blue Zones grundare – Dan Buettner: Hur blir man 100 år?

Dan Buettner är mannen bakom Blue Zones – de ”Blå Zonerna”. Några små platser på jorden där människor, omedvetet genom sin livsstil, lever i snitt tiotalet fler år än oss andra. I dessa blå zoner blir extremt många i befolkningen över 100 år gamla. De lever dessutom ofta friska liv hela vägen till dödsbädden.

 

Hur?

 

Dan Buettner är författare, vetenskapsjournalist på National Geographic och internationell superstar-föreläsare som varit på allt ifrån World Economic Forum till TED-talks.

 

Dessa platser, som han döpte till Blue Zones för över 15 år sedan, har han skrivit flertalet böcker om. Alltifrån hur de byggt upp sina samhällen till vad de har i sin dagliga kost. Dieter, livsstil, syften i livet, lycka, relationer och träningsvanor verkar vara faktorerna i gåtan om ”longevity”.

 

Dan gästar LoungePodden för att prata om The Blue Zones Project som är ett initiativ för att återskapa samhällen som är konstruerade som de originella blå zonerna. Där det, genom beteendedesign och nudging, blir ”lätt” att ta de hälsosamma besluten. Och stämmer den information jag fått om att de är nära på att upptäcka en helt ny blå zon?

 

Ett otroligt fascinerande samtal med internationella superstjärnan som finns överallt där poddar finns. Hoppas ni gillar avsnittet ❤️