#221 – Karwan Faraj, Journalist: Skyttarna och mordkontrakten i gängvåldet

Karwan Faraj är journalisten bakom “Uppdrag Granskning: Skyttarna” där han har träffat ”klivarna”. Skyttarna som tar mordkontrakt och rekryterar barn som en bricka i kulturen av skjutvapenvåld som befäst sig i Sverige. De har också en huvudroll i den snabbt växande mordekonomin. Många har inte bara börjat oroa sig för sin egen säkerhet pga. t.ex. ”felskjutningar” eller våld av impulsiv kränkthet utan föräldrar är också oroade för att få sina barn värvade av lokala gäng.

Karwan har pratat direkt med dessa anstiftare, beställare och “klivare” som berättar om mordkontrakten, rekryteringssätten, finansieringen, projektledningen och moralen bakom våldsvågen som satt många samhällen i skräck. Han har också pratat med de som har drabbats av dessa skjutningar.

Journalisten gästar mig för att prata om vilka insikter vi kan få av skyttarna själva, deras personligheter, världsbild och vad Karwan själv överraskades av efter att ha följt svensk gängkriminalitet i över ett decennium.

Vi pratar också om hur våldskulturen har utvecklats från tidigt 2000-tal till idag och varför vi ser gräns efter gräns överträdas i de senaste årens syniska spiral av våld.

 

Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet, före alla andra och helt reklamfritt, behöver du bli betalande prenumerant på Patreon:

https://www.patreon.com/taimaz

❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

Du kan också ge stöd på Swish: 0761 401 401

Mer info på https://www.loungepodden.se

Följ Taimaz

Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

Twitter: https://twitter.com/TaimazGhaffari

Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A