#158 – Allt om INTERNETS HISTORIA & KULTUR: Jonathan Lundberg – Från Världskrig Till Nätkrig

Jonathan Lundberg är journalist, författare och aktuell med den otroligt grymma boken Från Världskring Till Nätkrig som handlar om internet och internetkulturens historia. Jonathan har snabbt blivit en av mina favoritjournalister i Sverige och är en unik röst när det kommer till skärningspunkten mellan internet, kultur och politik.

I vårt samtal lyckas Jonathan beskriva kopplingen mellan amerikanska radioprataren, och propagandisten, Charles Coughlin på 30-talet och Joseph Goebbels inspiration till Nazitysklands Propagandaministerie. Hur svampmolnen i Hiroshima och Nagasaki, efter andra världskriget ledde till hippierörelsens inspiration till det som kom att bli internet. Var de frihetliga tankarna föddes och varför psykadelika är så vanligt förekommande i Silicon Valley. Vi får veta allt om internethistorians fascinerande utveckling, kulturen kring Anonymous, 4chan, Qanon och hur alla dessa rörelser vällde ut i sociala medier i samband med Trumps framväxt. Vi pratar också om podcastens födelse.

Hur kunde några få företag som Facebook, Amazon, Twitter, Googles moderbolag Alphabet och andra blivit större än de flesta stater i världen? Var det meningen? Vad betyder det? Hur ska vi förhålla oss till den verkligheten? Vad innebär ytrrandefrihet på internet och varför är den svår att diskutera på ett neutralt plan?

Det var ett riktigt nöje att få sitta ner och prata med Jonathan Lundberg om detta. Jag hoppas ni vill avsnittet till vänner och på sociala medier. Det här är en av de mest underhållande, utbildande och viktigaste avsnitten i LoungePodden hittills.

Gillar du LoungePodden?

Stötta gärna på Patreon:

https://www.patreon.com/taimaz

Swish: 0761 401 401

❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

Mer info på https://www.loungepodden.se

 

Följ Taimaz

Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A