#159 – Trita Parsi, Barack Obamas Rådgivare Om Iran

Trita Parsi var en av Barack Obamas främsta rådgivare gällande Mellanöstern och är världens främsta Iranexpert. Trita är statsvetaren från Uppsala som har beskrivits som nyckelpersonen bakom kärnavtalet, mellan USA och Iran, som var helt unik då samtliga 15 medlemmar i FNs säkerhetsråd enhälligt röstade Ja – till fördel för avtalet. Trita är också grundare av Nationella Iran-Amerikanska Rådet och Quincy Institute for Responsible Statecraft.

Trita gästar LoungePodden på distans från Washington för att ge oss bakgrund och nuläge i alla frågor om Iran.

Och för att förstå vad som händer i Iran idag behöver man förstå vad som hände vid revolutionen i Iran 1978. Och för att förstå revolution behöver man förstå Irans historia under 1900-talet, efterkrigstiden samt relationen till Storbritannien, USA och sin egen självständighet.

Vad händer nu? Vilka är de realistiska utfallen? Vad är skillnaden på dessa demonstrationer och 2009’s gröna revolt? Blir det revolution och vad innebär det? Hur skiljer sig Iran jämfört med grannländerna? Varför är västvärldens politiker relativt tysta och hur bör vi förhålla sig till det som händer i Iran?
Viktiga frågor som besvaras av en av världens främsta statsvetare Trita Parsi. Dela gärna avsnittet till nära och kära för att sprida kunskap om allt som händer i Iran ♥️

Stötta gärna på Patreon:

https://www.patreon.com/taimaz

Swish: 0761 401 401

❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

Mer info på https://www.loungepodden.se

 

Följ Taimaz

Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A