#166 – Allt om SVENSKA VAPENEXPORTEN: Linda Åkerström

Linda Åkerström är ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds och författare av boken Den svenska vapenexporten. Linda har arbetat med säkerhetspolitiska frågor inom den svenska fredsrörelsen i över tio års tid.

Hon gästar mig i loungen för att berätta om varför Sverige blivit en av världens största vapenexportörer. Linda berättar om vad som motiverar vår nationella policy, hur industrin ser ut och den fungerar. Linda berättar om vapenhandeln med länder som Ryssland, Saudiarabien, Qatar, Turkiet, Förenade Arabemiraterna, Indien, och ett femtiotal andra länder går till från tillverkning av krigsmatriel till marknadsföring, förhandling och försäljning. Hur motiverar politiker att skattebetalare ska betala notan för den dyra vapenindustrin och hur kommer det sig att Sverige köper fryst kyckling och ris från Thailand för att få sälja fler av SAAB:s flygplan?

Ett enormt fascinerande och lärorikt samtal om säkerhetspolitik och Sverige som stormakt inom krigsmatriel med författaren och fredsaktivisten Linda Åkerström.

Sånt vi refererar till i samtalet:

Vapenmässan – reportage

Saudivapen – Radio Ekot Granskar

Konflikt – Sveriges Radio

Gillar du LoungePodden?

Stötta gärna på Patreon:

https://www.patreon.com/taimaz

Swish: 0761 401 401

❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

Mer info på https://www.loungepodden.se

Följ Taimaz

Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A