#168 – Sveriges roll under Andra Världskriget: Mikael Nilsson, Historiker

Mikael Nilsson är historiker och docent i historia sedan 2017. Han forskade under många år om bland annat svenskt militärtekniskt samarbete med USA, samt amerikansk propagandaverksamhet i Sverige under kalla kriget. Sedan 2015 har Mikael kommit att specialisera sig på Hitler och nazismen. Han har forskat och undervisat på bl.a. KTH och Försvarshögskolan, skrivit flertalet böcker och gjort en dokumentär om CIA:s hemliga propagandakrig i Sverige.

Mikael är aktuell med boken Historiemissbrukarna som syftar till att göra upp med felaktigheter inom populärvetenskapliga litteraturen om Sveriges roll, skuld och politik under andra världskriget. Bokens idé kom efter ett Twitterbråk med Aron Flam, författare av Det Här Är en Svensk Tiger. I Historiemissbrukarnas ca 600 sidors tjocka innehåll går han till skarp kritik mot allt ifrån Aron Flam till Maria-Pia Boëthius, Staffan Thorsell och andra. Mikael menar att de har bidragit till en historierevisionistisk bild av Sveriges- och socialdemokratins komplexa förhållande till Nazityskland och Hitler.
Var Sverige neutralt? Tog Sverige emot stulet guld? Vad säger andra historiker? Och varför är det så viktigt att bemöta, enligt Mikael? Han besvarar alla frågor men stannar inte där. Mikael ger även mig en (inte så liten) känga.

P3 Dokumentär: CIA:s hemliga propagandakrig i Sverige

Tingstendebatten i Studio Ett

http://tingstendebatten.se/

Aron Flams besök i LoungePodden 2020

 

Gillar du LoungePodden?

Stötta gärna på Patreon:

https://www.patreon.com/taimaz

Swish: 0761 401 401

❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

Mer info på https://www.loungepodden.se

Följ Taimaz på

Instagram

Twitter

Linkedin

Youtube