#175 – Forskningen om ODÖDLIGHET: Peter Ottsjö, Långlevnadsexpert

Människor har länge trott att åldrandeprocessen och döden är oundviklig. Att åldersrelaterade sjukdomar inte kan förebyggas eller vändas. Idag menar världsledande forskare att åldrandeprocessen bör klassas som en sjukdom. Varför? Den första människan som kommer få ett evigt liv, även kallad livslängdens flykthastighet, är redan född.
Livslängdens flykthastighet, longevity escape velocity – LEV på engelska, går ut på att vi någon gång i framtiden kan nå en punkt där medellivslängden ökar med mer än ett år om året. Livslängden har så att säga accelererat till en sådan hastighet att döden inte kan komma i kapp. Idag ökar medellivsslängden med ca tre månader per år på grund av tekniska, medicinska och ekonomiska framsteg.

Peter Ottsjö, journalist och långlevnadsexpert, är aktuell med boken “Evigt ung: min och människans dröm om odödligheten” som behandlar historian och den senaste forskningen om ett evigt liv. Forskningen har nått den punkt då det kommer gå exponentiellt mycket snabbare att knäcka gåtan om åldrandeprocessen. Istället för att bota enskilda indikationer som leder till ålderdom och död har man börjat fokusera på den största mördaren av dom alla – åldrandet. Och av allt att döma är mänskligheten på randen till en lösning i kampen mot döden. Men exakt hur långt är det kvar?

Peter gästar mig för att berätta allt om gerovetenskapen- och gerontologins snabba framsteg. Vilka etiska, filosofiska, och moraliska frågor sätts på sin spets framöver och vad mer behövs för att “bota åldrande” undgå död? Ett otroligt fascinerande samtal om liv, död och en riktigt hoppfull framtid!
(Sida för källförteckningar och annat i Peters bok, Evigt Ung: noto.li/q0yRTq
 
OBS! Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet, före alla andra och helt reklamfritt, behöver du bli betalande prenumerant på Patreon.

https://www.patreon.com/taimaz

❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

Du kan också ge stöd på Swish: 0761 401 401

Mer info på https://www.loungepodden.se

Följ Taimaz

Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A