#192 – Uppdrag Granskning – #MeToo & Efterspelet: Lina Makboul

Lina Makboul är journalist på SVT och gjorde Uppdrag Granskning: #MeToo och Fredrik Virtanen. Hon är också aktuell med boken Revolutionens första offer.

Hösten 2017 briserade MeToo i USA och nådde Sverige kort därefter genom förgrundsgestalten Cissi Wallin och, i förlängningen, de namnpubliceringar som Expressen och Svenska Dagbladet valde att göra av anklagade Fredrik Virtanen. 2018 fick Lina Makboul på Uppdrag Granskning i uppgift att göra ett program för att granska mediernas hantering av Metoo-vågen. Höll de sig inom de journalistiketiska ramarna eller gled det hela över till aktivism?

Men innan Lina ens hunnit börja stötte hon på motstånd. Hon fann sig själv i en storm av drev och lögnspridning som pågick under hela granskningen. Varningsmeddelanden publicerades i Metoo-grupper om att Lina var på väg att ägna sig åt häxbränning och det hon skulle ha varit ute efter kvinnorna i Metoo-rörelsen. Grundlösa lögner, såsom att Lina hade en relation till Fredrik Virtanen, spreds som löpeld på nätet. Innan programmet, som nästan ställdes in, sändes hade en ihopklippt variant av hennes intervju med Cissi Wallin redan lagts ut på nätet och fått fler visningar än Uppdrag Granskning fick totalt. Och istället för den timmeslånga granskningen om medierna kom allt i den offentliga debatten att handla om Lina Makbouls åtta minuter korta intervju med Cissi Wallin.

Lina gästar LoungePodden och pratar om hennes 2018, för- och efterspelet av programmet, besvikelsen på journalistikkåren, skillanden på amerikanska och svenska Metoo, medieetiska utmaningar, flockbeteende, reaktioner på boken, lärdomar längs vägen och PTSD-diagnosen som kom som ett brev på metoo-posten.

Förutom att Revolutionens första offer är en väldigt välskriven bok om Linas erfarenheter är den också väldigt rolig, spännande och underhållande. Det var det även att prata med journalisten och författaren, Lina Makboul!

 

Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet, före alla andra och helt reklamfritt, behöver du bli betalande prenumerant på Patreon:

https://www.patreon.com/taimaz

❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

Du kan också ge stöd på Swish: 0761 401 401

Mer info på https://www.loungepodden.se

Följ Taimaz

Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A