#193 – SKAMLÖS: Richard Olsson, RiVe & Arbetsrättsexperten: Anna Nordbeck, Dokument Inifrån

Anna Nordbeck är grävande journalist på SVT och Dokument Inifrån. Hon är aktuell med den omtalade och hyllade dokumentärserien Skamlös. I serien granskas företagsledaren Richard Olsson som anklagas för att lura sina klienter och leka med människors liv. Själv ser han sig som en stenhård förhandlare. Efter att länge ha hållit sig dold från offentligheten, bakom bolagen RiVe och Arbetsrättsexperten, bjuder han in Anna till ett slott. Han vill berätta om juristbyrån som gjort honom rik. Det han inte vet är att journalisterna på Dokument Inifrån snart kommer att kunna lyssna på hans telefonsamtal. I de hemliga inspelningarna framträder bilden av en skamlös maktmissbrukare som manipulerar både klienter och anställda.
 
Anna Norbeck har arbetat med den här exeptionella granskningen av Richard Olsson i över två år och gästar mig för att prata om Skamlös, karaktärerna bakom bolagen, hur det var att intervjua Richard i ett slott och på anstalt, varför han ställde upp på intervjuer, händelserna bakom kameran, hoten, det enorma källmaterialet, vittnena, inspelningarna, varför polisen ännu inte har fällt Richard för bedrägeri, hålen i systemet och vilka utgångar dokumentären kan leda till. Har vi ett nytt Fallet Kevin on our hands?
 

För den tredje gången i rad har Anna och hennes team gett oss en helt unik inblick i ett viktigt samhällsproblem. Anna ligger bakom Dokument Inifråns “Fallet Kevin” från 2017 som ledde till Stora Journalistpriset och Guldspaden. 2021 gjorde Anna “Vaccinkrigarna” och det var även senast som hon gästade LoungePodden för att prata om anti-vaxx-rörelsen. Nu är den grymma och prisvinnande dokumentärskaparen Anna Nordbeck back in the lounge i ett samtal om skam, skuld och Napoleon-tavlor. Enjoy!
 

Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet, före alla andra och helt reklamfritt, behöver du bli betalande prenumerant på Patreon:

https://www.patreon.com/taimaz

❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

Du kan också ge stöd på Swish: 0761 401 401

Mer info på https://www.loungepodden.se

Följ Taimaz

Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A