#195 – PERSONLIGHET: Vem är du? – Petri Kajonius, Personlighetsforskare

Petri Kajonius är personlighetsforskare och docent i personlighetspsykologi vid Lund Universitet. Han har skrivit boken “Vem är du? Den moderna forskningen om Big Five”.

Petri gästar loungen för att prata om Femfaktorsteorin, även kallat Big Five-teorin, som är världens bästa och mest vetenskapliga modell för att kartlägga vår personlighet. De fem egenskaper, karaktärsdrag, eller “traits”, som utgör vår personlighet. Extraversion, Neuroticism, Välvillighet(Agreeableness), Samvetsgrannhet(conscientiousness), Öppenhet(openness). Det utgör kombinationen av de egenskaper som hjälper oss förstå varför vi beter oss på olika sätt i olika sammanhang och i olika sinnesstämningar. Och möjligen förutsäga vilka livsval vi kommer göra resten av våra liv. Låter det deterministiskt? Ja, kanske. Men kanke inte.

Så vem är du? Vad är personlighet? Kan du förändras? Hur mycket av din personlighet beror på arv och hur mycket beror på dom ogivning? Är du omgiven av idioter och psykopater? Vad har Freud, färganalys och astrologi gemensamt? Är män och kvinnor olika? Varför blir fria samhällen mer och mer polariserade? Hur mycket påverkar dina föräldrars uppfostran din personlighet? Går det att påverka vår självkänsla? Är samhället uppbyggt utifrån människors beteenden eller anpassar människor sig utifrån samhällets strukturer? Har vi en fri vilja eller lever vi i en simulation? Vilken roll spelar medvetande i vår personlighet? Och vad är medvetandet? Jag fick svar på en massa frågor om hur vi som människor fungerar och hur vi kan lära oss interagera med andra – PÅ ETT VETENSKAPLIGT SÄTT! Hoppas ni gillar samtalet! Isåfall får ni gärna sprida det som om det vore godis på Halloween <3.

Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet, före alla andra och helt reklamfritt, behöver du bli betalande prenumerant på Patreon:

https://www.patreon.com/taimaz

❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

Du kan också ge stöd på Swish: 0761 401 401

Mer info på https://www.loungepodden.se

Följ Taimaz

Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A

Personlighetstesteten som vi pratar om:

https://personalitytest.net/ipip/ipipneo120.html

https://projects.fivethirtyeight.com/personality-quiz/

Personlighetstestet som vi pratar om:
https://projects.fivethirtyeight.com/personality-quiz/