#205 – CHAT CONTROL: Ashton Kutcher, Ylva Johansson & världens största massövervakning – Karl Emil Nikka

”Chat Control 2.0” är lagförslaget från EU som kommer möjliggöra den största massövervakningen någonsin i demokratiska länder.

Lagförslaget, även kallad permanenta CSAM-förordningen, har lagts fram av den svenska EU-kommissionären och Socialdemokraternas Ylva Johansson. Lagförslagets syfte är enligt Ylva Johansson att komma åt barnövergreppsmaterial på nätet. Men enligt ett färskt avslöjande av en grupp europeiska grävjournalister pekar mycket på att det är ett internationellt sofistikerat lobbynätverk som ligger bakom förslaget. Däribland Ashton Kutcher-grundade Silicon Valley-bolaget Thorn. Journalisterna har tagit fram dokument som b.la. visar på anmärkningsvärda kontakter mellan Ylva Johansson och vinstdrivande företag som misstänks ha påverkat EU-kommissionären, aggressiva smutskastningskampanjer designade av lobbygruppens ”attack dogs” och Europols explicita mål att övervaka och spara all insamlade data från en halv miljard EU-medborgare efter att Chat Control 2.0 har pressats igenom.

Lagförslaget, som bryter mot FN:s grundläggande mänskliga rättigheter och Barnkonventionen, har fått massiv kritik från 100-tals organisationer. Däribland EU:s egna experter. Därutöver menar 100-tals forskare och experter från 38 olika länder att lagen är omöjlig att genomföra i praktiken.

Så hur är det så att Chat Control 2.0 är på väg att bli lag i Europa, trots allt?

Karl Emil Nikka är expert på IT- och cybersäkerhet, författare och har lagt hundratalstimmar på att granska Chat Control 2.0 och dess påverkan Europas medborgare och barn. Han är också utsedd till ”Årets säkerhetsprofil”. Karl Emil är den enda som har fått debattera lagförslaget med EU-kommissionären.

Han gästar för att prata om allt kring Chat Control 2.0, varför lagförslaget är så kritiserat, varför lagförslaget är direkt skadligt för barn, desinformationen som spridits av Ylva Johansson och varför kommissionären har undvikit så många experter som har presenterat konkreta alternativ som kommer hjälpa barnen på riktigt.
Vi pratar också om vilka politiker och partier som är för- och emot detta lagförslag.

Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet, före alla andra och helt reklamfritt, behöver du bli betalande prenumerant på Patreon:

https://www.patreon.com/taimaz

❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

Du kan också ge stöd på Swish: 0761 401 401

Mer info på https://www.loungepodden.se

Följ Taimaz

Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A

Detta avsnitt spelades in den 4e oktober 2023.

http://www.chatcontrol.se
ADVOKAT THOMAS OLSSON I LOUNGEPODDEN: https://open.spotify.com/episode/2sLOLq9tM8TPAbGiz9djxA?si=34011b85d1df4973
GRÄVNÄTVERKETS REPORTAGE PÅ BALKAN INSIGHT(GRATIS) ELLER LE MONDE(LÅST):
DEL 1: https://balkaninsight.com/2023/09/25/who-benefits-inside-the-eus-fight-over-scanning-for-child-sex-content/
DEL 2: https://balkaninsight.com/2023/09/29/europol-sought-unlimited-data-access-in-online-child-sexual-abuse-regulation/
LE MONDE(LÅST): https://www.lemonde.fr/en/les-decodeurs/article/2023/09/26/the-eu-fight-against-child-pornography-stokes-fears-of-widespread-online-surveillance_6140055_8.html
5 JUNI STIFTELSENS SUMMERING GRÄVREPORTAGET OM KORRUPTION
https://femtejuli.se/2023/09/26/chat-control-politisk-korruption-pa-eu-niva/
UTFRÅGNING I LIBE UTSKOTTET(GJORDES EFTER INSPELNING AV VÅRT PROGRAM): https://www.dn.se/varlden/ylva-johansson-fragas-ut-om-lobbykontakter/
DN:s summering av utfrågningen: https://www.dn.se/varlden/ylva-johansson-fragas-ut-om-lobbykontakter/
THEATRE OF WAR DOKUMENTÄR: https://vimeo.com/ondemand/theatersofwar
ROGER STAHL INTERVJUN MED GLENN GREENWALD https://www.youtube.com/watch?v=8Xp9jTdJ4Ys