#63 – Håkan Lans, Vår tids största uppfinnare

Vår tids största uppfinnare. Han har legat bakom det vi kallar datormusen och färggrafiken i datorer. Men han har också varit hjärnan bakom det som har kallats för Europas största uppfinning genom tiderna; navigationssystemet AIS. Det ligger till grund för GPS-tekniken som vi använder idag. Uppfinnaren och innovatören Håkan Lans gästar LoungePodden!

Redan som 8 åring gör han sin första konstruktion, en lådbil med motor. Vid 18 års ålder bygger han en riktig U-båt. Efter det har han gjort det möjligt för oss att ha färg i datorer och flygplan att navigera på ett helt nytt sätt i luften. Men det har inte varit problemfritt. Med dessa betydande uppfinningar, som förändrar den kommersiella världsordningen, hamnar han motvilligt mitt i världens största industrispionage. Ett industriellt krig mellan japanska koncernen Hitachi, amerikanska IBM och FBI. Men det var bara början.

Mordhot, besök av CIA-agenter och pentagonanställda, patentintrång, korrupta domare och advokater, decennielånga rättstvister, och inte minst flera mångmiljonstämningar av världens största kommersiella jättar är som efterföljde.

Det här är är utan tvekan det mest speciella avsnittet av LoungePodden där Håkan Lans berättar om hela sitt liv från början till idag. Han berättar om uppväxten i Gamla Stan, hans idéer, hur han ser på kreativitet och patentfrågor. Han pratar också om hur och varför han har hittat ork för att stå emot. 

GILLAR DU DET VI GÖR?

Bli Patreon och stötta LoungePodden med valfri summa per månad på:

https://www.patreon.com/taimaz

Mer info på https://www.loungepodden.se

❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

 

Följ @loungepodden på alla sociala medier!

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A

Instagram: https://www.instagram.com/loungepodden

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/loungepodden

Facebook: https://www.facebook.com/LoungePodden

Följ Taimaz

Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21