#87 – Allt om SOCKERINDUSTRIN: Ann Fernholm, Vetenskapsjournalist

Sockerindustrins lobbying, propagandan under 1900-talet, efterföljande folkhälsosjukdomar, epidemier, diabetes, fetma och dagens marknadsföring mot barn som skapar högst osunda matvanor är en märklig historia.

 

Vetenskapsjournalisten, författaren och forskaren Ann Fernholm gästar LoungePodden för att berätta om sockerindustrins intressanta historia som sträcker sig tillbaka till Napoleon. Hur det kan ha blivit så att sockret blivit vår mest använda råvara, trots dess märkbart farliga baksidor? Hur kan Livsmedelsverket ha nyckelhålsmärkt tungt sockrade produkter fram till 2005 och varför fortsätter de ge kostråd baserade på undermålig & kritiserad forskning? Och varför görs inte bättre koststudier i allmänhet?

 

Det här är ett av mina favoritsamtal med den inspirerande Ann Fernholm som lyckats vända sin frustration till konstruktivt arbete. Ett arbete för att få livsmedelsindustrin att agera mer ärligt. Ann har, förutom sina granskningar och böcker, också startat Kostfonden, som b.la. initierat Europas största studie kring kost och typ-2 diabetes.

 

Ge LoungePodden gärna fem stjärnor och en recension i podcaster appen om du gillar det vi gör ❤️🙏