#96 – Allt om ÖVERVIKT & FETMA: Erik Hemmingsson, Sveriges främsta överviktsforskare

Sveriges främsta överviktsforskare, Erik Hemmingsson, gästar LoungePodden för att prata om en av modern tids värsta folksjukdomar och pandemier – fetma- och överviktspandemin.

Efter andra världskriget började livsmedelsindustrin sälja en hel del onyttig mat. Och den ultraprocessade skräpmaten i vår kultur ökade exponentiellt på 1980-talet. Under 80-talet hade ca 10 % av USA:s befolkningen fetma. Idag har närmare 40 % fetma och 80 % har övervikt. Dessutom går medellivslängden hos amerikanare bakåt! Även trenden i Sverige ser mörkt ut. Övervikten ökar även här och delar av Sverige har en vikande medellivslängd. Hur har det blivit så?

Erik Hemmingsson är epidemiolog, föreläsare och författaren som har skrivit den hyllade populärvetenskapliga boken Slutbantat. I samtalet med Taimaz pratar han om hur vi har hamnat där vi är idag i Sverige. Varför trenden går åt fel håll och vad vi kan göra åt det på kollektiv nivå. Erik förklarar också vilka faktorer som leder till övervikt, hur man kan påverka sin egen tillvaro, psykologin, biokemin, fysiologin och sist men inte minst; varför bantning inte fungerar på lång sikt.

Ett otroligt intressant samtal som täcker allt det senaste om övervikt- och fetmaforskning på både socialt och individuellt plan med den otroligt kunniga, pedagogiska och härliga Erik Hemmingsson!

 

GILLAR DU DET VI GÖR?

Bli Patreon och stötta LoungePodden med valfri summa per månad på:

https://www.patreon.com/taimaz

Mer info på https://www.loungepodden.se

❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

 

FÖLJ @loungepodden PÅ ALLA SOCIALA MEDIER!

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A

Instagram: https://www.instagram.com/loungepodden

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/loungepodden

Facebook: https://www.facebook.com/LoungePodden

Följ Taimaz

Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21